Wist je dat één op de drie zoekresultaten lokaal georiënteerd is? En dat dit vooral komt doordat we steeds vaker onze mobiele telefoon gebruiken om iets op te zoeken? Weet je of je wel te vinden bent in de zoekmachine wanneer er lokaal gezocht wordt? En wil je weten hoe je gemakkelijk stappen kunt ondernemen om die lokale vindbaarheid te vergroten?
Jouw lokale vindbaarheid vergroten lijkt op topsport. Hard werk en veel oefenen zorgt er voor dat sommige sporters beter zijn dan anderen. Maar stel je bent professioneel zwemmer, zou het dan niet helpen wanneer je op Pieter van den Hoogenband zou lijken? Met flipper-voeten en armen die langer zijn dan je benen?
Uiteraard zijn die eigenschappen slechts onderdeel van het geheel. Maar elk beetje telt in deze concurrerende wereld. Dus wanneer we moeilijk werk makkelijker kunnen maken voor onszelf en de concurrentie harder moeten laten werken om ons bij te blijven, dan doen we dat graag.
In deze blogpost geef ik een aantal tips om de online lokale vindbaarheid van jouw onderneming te vergroten. Sommige tips zullen relevanter zijn dan andere. Maar je kunt er uit halen wat voor jou van toepassing is.
Stephen Covey zei: “Begin with the end in mind”. Het is belangrijk dat je weet waar je naartoe wilt zodat je weet welke keuzes je daartoe zullen leiden.
Stel je hebt een loodgietersbedrijf gespecialiseerd in CV ketel onderhoud, dan is het mogelijk interessanter om je te richten op je specialisatie in jouw marketingactiviteiten. Het betekent niet dat CV ketel onderhoud de enige dienst is die je aanbiedt maar deze keuze biedt minder concurrentie en meer mogelijkheden. Andere voorbeelden zijn tandartspraktijken die vooral implantaten willen doen of een monteur die vooral aan motoren wil werken.
Wanneer je jouw niche of specialisatie hebt gekozen biedt dit unieke mogelijkheden om dit ook mee te nemen in de naam van je bedrijf. Kies bijvoorbeeld voor “Jansen CV installatie monteurs” of “De Leeuw accountant & boekhoudkantoor”.
Wanneer je de bedrijfsnaam kiest, zorg er dan ook voor dat deze op die manier bij de KVK geregistreerd staat. Google haalt gegevens op van de KVK en dit helpt Google jouw bedrijf beter te begrijpen.
Bovendien is een groot voordeel dat jouw naam altijd in nabijheid van relevante woorden zal staan. Dit is goed voor de ranking van je website voor die relevante woorden.
Wanneer je je in Den Bosch bevindt en je wilt jouw diensten alleen daar aanbieden dan is het mogelijk om “Den Bosch” mee te nemen in jouw bedrijfsnaam en de naam van jouw website. Wanneer je je echter op meerdere plaatsen wilt richten zal die keuze ervoor zorgen dat je voor elke plaats een bedrijf en/of website aan zou moeten maken. Dat is vooral veel werk. Het is slimmer om je website op “Stad en omstreken” te richten.
Je hebt je keuzes gemaakt en het is tijd om op jouw eigen website lokale signalen af te geven voor bezoeker en zoekmachine.
Eén van de sterkste signalen die je aan jouw bezoeker én Google kunt geven is het vermelden van jouw adres op de website. Dit zou je op elke pagina in de footer van de pagina kunnen vermelden, zoals we ook bij Vizien doen.
Áls je gebruik kunt maken van een lokaal telefoonnummer dan draagt dat ook bij. Vermeld het bij jouw adres en op je website.
Is voor jou één bepaalde locatie het meest belangrijk en kun je je daar volledig op richten? Dan zou je met de combinatie van jouw bedrijfsnaam, zoekwoorden en plaatsnaam een tekst op je homepagina kunnen zetten. Het “accountants & boekhoudkantoor De Leeuw uit Den Bosch” is bijvoorbeeld een goede en slimme manier om op tekstuele wijze relevantie op te bouwen voor jouw specialisatie én de locatie.
Vroeger was er Google Places. Google’s versie van een bedrijvengids. Maar enkele jaren geleden is deze overgegaan in Google+ Local. Het is jouw kans om aan Google te laten weten wat jouw bedrijf is en wat het doet. Lokale zoekopdrachten krijgen vaak een kaart aan de zijkant en wanneer mensen de kaart zien krijgt deze veel aandacht. Google+ is de sleutel tot een goede (local) vermelding binnen Google en Google Maps.
Ga naar google.com/business om jouw Google bedrijfspagina aan te maken. Weet je dat deze al bestaat, zoek er dan naar in Google Maps, klik er op en klik op de link ‘Bent u de bedrijfseigenaar’ (zie afbeelding hieronder). Je zult bij het aanmaken of aanmelden als bedrijfseigenaar de pagina moeten verifiëren. Je ontvangt een briefkaart thuis om zo het adres te bevestigen.
Wanneer je de pagina aanmaakt zorg er dan voor dat de informatie die je invult zo volledig mogelijk is. Google houdt dit voor je bij. Let extra op de juistheid van je adres, contactgegevens en de marker. Je kunt ook je dienstgebied aangeven.
Google indexeert ze, mensen gebruiken ze; online bedrijvengidsen zijn er veel, misschien net iets te veel. Niet elke bedrijvengids is even waardevol. Toch bieden ze een unieke kans om jouw bedrijf lokaal onder de aandacht te brengen.
Door te zoeken naar ‘plaatsnaam + bedrijvengids’ vindt je vanzelf enkele bedrijvengidsen. Sommigen zijn gratis, anderen niet. De Telefoon Gids en De Gouden Gids zijn zeker van toegevoegde waarde maar laat je niet misleiden. Je hoeft niet perse te betalen. Ook bij andere bedrijvengidsen kun je vermeldingen krijgen. Vertrouw op je gevoel waar je dit wel wilt en waar niet. Let hierbij op kwaliteit. Dat wil zeggen: een nette opmaak, betrouwbaar en professionele websites. Daar wil je ook op staan en onder de aandacht komen van jouw lokale doelgroep.
In deze hele blogpost heb ik het al vaak over de zoekmachine gehad. Maar we moeten niet de kracht van andere kanalen vergeten. Naast het feit dat ze ook wel kleine invloed kunnen hebben op jouw vindbaarheid in de zoekmachine kun je met Facebook en Twitter echt de mensen bereiken waar je naar op zoek bent en geef je hen de laagdrempelige kans met je in contact te komen.
Het is niet de bedoeling dat je een profiel gebruikt voor je bedrijf. Maak daarom een pagina aan en gebruik die om de mensen op de hoogte te houden van jouw activiteiten. Gebruik foto’s en vraag om interactie. Geef aandacht aan je (lokale) Facebook pagina door deze mee te nemen in andere communicatiemiddelen zoals e-mail, op je website en offline. Bedient je onderneming de zakelijke markt? Overweeg dan ook om een LinkedIn pagina te maken.
Twitter is een netwerk dat zeer geschikt is voor het vinden van nieuwe relaties en het onderhouden van al jouw relaties. Met hashtags kun je lokale zoekopdrachten uitvoeren die bij jouw onderneming passen en net zoals op Facebook vertellen waar je mee bezig bent. Verbind met de mensen en laat uw lokale karakter terugkomen. Het is een snelle en makkelijke methode om in een lokale community beter opgenomen te worden.
De laatste twee tips gaan over het feit dat niets zo belangrijk is in een lokale omgeving als mond tot mond reclame. In de online wereld gebeurt dat iets anders dan offline, maar dat maakt het juist belangrijk hier een actieve strategie voor te hanteren.
Met de Google+ pagina die je hebt aangemaakt ontstaat gelijk een platform waarop je recensies kunt verzamelen. Het voordeel hiervan is dat anderen kunnen zien dat jouw klanten tevreden zijn geweest met het product of de dienst die je hen hebt geleverd. Bovendien zorgt het ervoor dat je in de zoekmachine veel meer in het oog kan springen. Zie hier bijvoorbeeld een deel van het resultaat na de zoekopdracht ‘bakker’.
Naast het verzamelen van recensies op Google+ vind ik het ook altijd van grote toegevoegde waarde om dit ook op jouw eigen website te doen. Dit heeft twee grote voordelen. De eerste heeft te maken met de kans de mogelijkheid tot optimalisatie voor diverse dorpen en steden. Een klantverhaal op je eigen website kan de volgende titel hebben: “beste loodgieter in Oss”. Met dit soort pagina’s zou je een methode hebben om te optimaliseren voor ‘loodgieter Oss’. Het tweede grote voordeel is vooral dat je niet zelf hoeft te vertellen hoe goed jouw diensten zijn, maar dat jouw klanten dat voor je doen. Het is bewezen dat consumenten daar online zeer gevoelig voor zijn.
Het is misschien een beetje raar om zo over online optimalisatie na te denken wanneer je eigenlijk bedrijfsbrede beslissingen aan het nemen bent. Maar, aan de andere kant, wanneer we hierover peinzen is het eigenlijk niets anders dan goed nadenken over marketingbeslissingen die toch genomen moeten worden.
Jouw lokale vindbaarheid zal zeker toenemen als je er hard voor werkt. Maar met bovenstaande tips heb je in ieder geval een vliegende start te pakken.
Heb je zelf nog ideeën, toevoegingen of ervaringen? Laat dan vooral je reactie achter!
Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.
Neem contact op