Door 30 september 2016 3 min
Annemarie Moonen-Koks Contentspecialist

Als contentspecialist houdt Annemarie zich sinds 2015 bezig met het schrijven van teksten voor de verschillende klanten van Vizien. Het gaat dan ook echt om teksten voor de bezoekers. Niet voor de zoekmachines. Het verstoppen van zoekwoorden aan de achterkant van de website voor de zoekmachine doet ze dan ook zeker niet.

Iedere ochtend, na het drinken van een lekkere specialty coffee, neemt Annemarie graag eerst de dag door. Vervolgens schrijft ze met veel plezier verschillende teksten en bedenkt ze ideeën waar klanten écht blij van worden. Waar Annemarie vervolgens nou echt blij van wordt? Wanneer blijkt dat ze de juiste snaar heeft weten te raken met haar teksten.

De Google Penguin update 4.0 is realtime

Google bevestigt dat ze op vrijdag 23 september 2016 zijn begonnen met het uitrollen van de Penguin update 4.0. Deze Google Update werd in april 2012 gelanceerd met als doel om websites aan te pakken die bezig zijn met over-optimalisatie en linkspam. De belangrijkste eigenschap van de 4.0 update? Dat de indexatie door Google realtime wordt uitgevoerd.

De Penguin update: wat is het ook alweer?

De Penguin update is één van de vele onderdelen van het Google algoritme. Hierbij wordt er gekeken naar de kwaliteit van alle verwijzende links. De update is bedoeld om linkspam tegen te gaan.

Dus heb je vroeger linkpakketjes gekocht? Maak je gebruik van linkuitwisselingsprogramma’s? Heb je links van startpagina’s van een lage kwaliteit of van niet relevante startpagina’s? Staan er spamachtige anchorteksten in je profiel? Of is er sprake van veel advertenties met ‘follow’ links? Dan loop je met de Penguin update een verhoogd risico.

Heeft Google je door? Dan kun je dit terugzien in dalende posities in de zoekresultaten en de afname van organisch verkeer naar je website. Je kunt jezelf dus voorstellen dat de impact voor jouw website en voor je bedrijf enorm kan zijn, wanneer je niet aan de duidelijke richtlijnen van Google voldoet.

Penguin 4.0 is realtime

Het meest opvallende aan de Penguin update 4.0 is dat deze realtime is. Maar wat wordt hier dan precies mee bedoeld?

Voorgaande Penguin updates werden periodiek gedaan. Met als gevolg dat spam vaak laat bestraft werd én dat eventueel herstel ook erg lang kon duren. Maar nu is Penguin 4.0 realtime. Dit betekent dat de update opgenomen is in de kern van het algoritme. Breng je wijzigingen aan op je website? Dan worden deze direct na het recrawlen en herindexeren gebruikt in het algoritme. Websites worden dus vaker gecontroleerd om te zien of er signalen van spam zijn.

De 4.0 update heeft ook voordelen voor websites die een (gedeeltelijke) penalty krijgen of gehad hebben. Want ook die websites worden vaker gecontroleerd. Worden er aanzienlijke positieve wijzigingen aan de website aangebracht, dan is dit voor Google ook veel sneller duidelijk.

Google heeft overigens wel aangegeven dat het vanwege deze real-time update in de toekomst niet meer naar buiten treedt over nieuwe wijzigingen.

Websites worden niet meer in het geheel aangepakt

Een ander belangrijk kenmerk van de Penguin update 4.0 is dat spam signalen op de ranking van de specifieke pagina wordt toegepast. Websites worden dus niet meer, zoals voorheen wel het geval was, in het geheel aangepakt. Maar op basis van pagina voor pagina.

Een belangrijke verandering hierbij is het zogenaamde devalues vs. demotes principe. Waar websites voorheen degradeerden bij het hebben van slechte links, wordt de slechte link met de komst van deze update genegeerd. De waarde van slechte links wordt dus niet meegenomen. Met als gevolg dat je niet ineens tien pagina’s daalt in de rankings, maar misschien maar eentje.

Hoe voorkom je dat je geraakt wordt door Penguin 4.0?

  • Voorkom het gebruik van spammy anchorteksten. Een gezond linkprofiel bevat een grote variatie aan anchorteksten en branded termen.
  • Heb je links ingekocht in het verleden? Voorzie deze links dan van een ‘no-follow’ tag.
  • Blijf weg van linkruil. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar deze uitzonderingen moeten dan aan jou gerelateerd zijn. Denk aan samenwerkingspartners of leveranciers.
  • Zorg dat je geen links hebt van irrelevante websites.

Zo doen we dat bij Vizien

Bij Vizien houden we rekening met de richtlijnen van Google. Hierbij staan een gezond linkprofiel en relevantie altijd centraal. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je linkprofiel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.


Wijntje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Lois Hoos, Commercieel officemanager
Lois Hoos Commercieel officemanager
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?