Door 6 december 2022 4 min
Anouk Verbeek Contentspecialist

Sinds juli 2022 werkt Anouk als contentspecialist bij Vizien. Het schrijven van variërende teksten voor verschillende klanten is precies wat Anouk graag doet. Dit valt dan ook samen met haar doel: bezoekers op weg helpen met goede content.

Dit is dan ook precies waar Anouk iedere ochtend naar uit kijkt aan het begin van haar werkdag: het schrijven van verschillende teksten. Door nieuwe onderwerpen uit te pluizen en vervolgens een tekst te schrijven die bezoekers juist informeert, hoopt ze dat deze bezoekers de pagina verlaten met de informatie waar ze naar op zoek waren.

Alles over domeinnamen, email en hosting

Ben je de wereld van webhosting nog aan het ontdekken? Dan ben je naast een simpele term als e-mail vast ook de termen domeinnaam en hosting tegengekomen. Laat je vooral niet afschrikken door deze onbekende termen. In dit blog vertellen wij er graag meer over. Bovendien leggen wij ook graag aan je uit hoe je begint met hosting en een eigen domeinnaam of e-mail aan kunt vragen.

Om alles zo duidelijk mogelijk te krijgen, beginnen we met het uitleggen van de begrippen domeinnaam, hosting en email. Want wat is het nou eigenlijk en wat kun je ermee doen?

Domeinnaam

Een domeinnaam is een uniek adres op het internet en de naam van een website. Door een URL te typen, kom je op een website terecht. Deze URL leidt je namelijk naar een pagina van deze website. Neem bijvoorbeeld onze website: https://www.vizien.nl/ is onze URL. Door onze URL in te typen in je browser, kom je door middel van ons unieke adres op onze website terecht. Hierbij is het gedeelte ‘Vizien’ ons unieke adres en dus onze domeinnaam.

Een domeinnaam registreer je eenvoudig bij een hostingprovider, ook wel registrar genoemd. Deze hostingpartij doet vervolgens een aanvraag voor jou bij de organisatie die alle domeinnamen beheert. Zo beheert de SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, alle domeinnamen met de extensie .nl.

Hosting

Hosting, of webhosting, is het huren van een stukje ruimte op een server. Op dit stukje serverruimte worden alle bestanden die een website vormen opgeslagen. De server staat 24/7 in verbinding met het internet en maakt het daarom mogelijk om jouw website online zichtbaar te krijgen. Door het hosten van een website wordt het dus mogelijk voor bezoekers om jouw website te bekijken.

Op het gebied van hosting bestaan er verschillende mogelijkheden. Zo heb je shared hosting, dedicated hosting en WordPress hosting. Daarnaast is het mogelijk om door middel van een VPS jouw eigen virtuele server te hosten in een netwerk van fysieke servers.

Shared hosting

In het geval van shared hosting worden meerdere websites op één server geplaatst. Het voordeel van shared hosting is dat deze manier van hosting vaak goedkoper is, omdat je een server deelt met andere gebruikers. Het nadeel van shared hosting is dat je meer kans hebt op een overbelaste server. Het gevolg van een overbelaste server is dat jouw website enorm traag wordt of zelfs niet bereikbaar is voor bezoekers.

Dedicated hosting

Deel je een server liever niet met anderen? Dan is dedicated hosting een mogelijkheid. Bij dedicated hosting krijg je namelijk een server voor jezelf. Je betaalt wat meer in vergelijking met shared hosting, maar het grote voordeel is wel dat je alle kracht van de server voor jouw eigen website kunt gebruiken. Overigens is het wel belangrijk dat je zelf jouw server configureert en beveiligd.

WordPress hosting

Is jouw website gemaakt in WordPress? Dan is WordPress hosting een goede keuze. Deze manier van hosting is namelijk geoptimaliseerd voor het probleemloos gebruik van WordPress. Het voordeel aan WordPress hosting is dat jouw website snel geïnstalleerd kan worden via de 1-klik-installatie.

VPS

Een VPS, Virtual Private Server, is jouw eigen virtuele server. Deze heeft zijn eigen bestandssysteem en besturingssysteem, waardoor je vrij bent om te doen wat je wilt. Je hebt alles in eigen beheer, zo ook het updaten en beveiligen. Een VPS is daarom ook alleen aan te raden wanneer je bekend bent in de wereld van webhosting en dus al enige voorkennis hebt.

E-mail

Het begrip e-mail komt je vast en zeker wel bekend voor. Toch leggen wij graag even uit wat het precies is. E-mail is elektronisch postverkeer. Hierbij hoort een persoonlijk e-mailadres, een uniek adres dat behoort tot een mail account. Heb je een eigen domeinnaam, dan kun je eenvoudig een eigen e-mail aanmaken met diezelfde domeinnaam.

Domeinnaam en hosting: wanneer heb ik het nodig?

Een domeinnaam inclusief hosting is nodig wanneer je van plan bent om jouw eigen website online te zetten. Door het vastleggen van een domeinnaam maak je deze persoonlijk en gericht op jouw bedrijf. Deze domeinnaam kun je vervolgens koppelen aan een eigen e-mail, waardoor je professioneel én persoonlijk kunt communiceren met bezoekers of klanten.

Hulp nodig?

Wil je graag jouw eigen website online zetten, maar kom je er niet helemaal uit? Of wil je graag dat iemand met je meekijkt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag met je mee.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?