Door 6 december 2022 4 min
Olaf van de Westelaken WordPress developer

Als WordPress developer is Olaf iedere dag bezig met het realiseren van websites. Sinds oktober 2021 houdt hij zich binnen Vizien dagelijks bezig met het bouwen van een website aan de hand van een design. Daarnaast zorgt hij ervoor dat een website op alle schermen duidelijk te zien is en dat klanten de website eenvoudig kunnen beheren.

Na het drinken van een goede kop specialty coffee begint Olaf aan zijn werkzaamheden. Of het nu gaat om het bouwen van een nieuwe websitepagina of het oplossen van een foutje in een website die al live staat: Olaf gaat hier graag mee aan de slag. Deze variërende werkzaamheden zorgen er bij Olaf voor dat geen dag hetzelfde is. En dat vindt Olaf helemaal niet erg.

Een website verhuizen naar een andere hostingpartij

Ben je ontevreden over je huidige hostingpartij, ben je gegroeid met je website of wil je een nieuwe start voor jouw bedrijf? Het komt wel eens voor dat een huidige hostingprovider niet de opties heeft waar jij naar op zoek bent. In dit geval is het mogelijk om jouw website te verhuizen naar een andere hostingpartij. En laat jezelf vooral niet bang maken, want het verhuizen van jouw website naar een andere hostingpartij is helemaal niet zo lastig. In dit blog vertellen wij graag hoe dit in zijn werk gaat.

Het verhuizen van een website is zo gedaan wanneer je de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Eigenlijk is het verhuizen van een website naar een andere hostingpartij te vergelijken met het verhuizen naar een andere woning. Vooraf zet je jouw wensen en eisen op een lijstje. Vervolgens ga je op zoek naar een huis wat voldoet aan deze wensen. Heb je het perfecte huis gevonden? Dan is het een kwestie van verhuizen.

Wanneer wordt het aangeraden om een website te verhuizen?

Er zijn een aantal gevallen waarop het zelfs slim is om jouw website te verhuizen naar een andere hosting. Bijvoorbeeld wanneer:

  • De kosten voor het hosten van een website te hoog zijn
  • Het niet mogelijk is om je website zelf bij te werken is
  • Het laden van jouw website te lang duurt

Een website verhuizen naar een andere hostingpartij: zo doe je dat

Om jouw website te kunnen verhuizen naar een andere hostingpartij hebben wij een checklist opgesteld. Volg je deze stappen, dan ben je ervan verzekerd dat er niets mis gaat tijdens jouw verhuizing.

Stap 1: bekijk de opzegtermijn van je bestaande hostingpartij

Voor je jouw website gaat verhuizen, is het belangrijk om een geschikte nieuwe hostingpartij te vinden. Heb je deze gevonden? Bekijk dan ook de opzegtermijn van je huidige hostingpartij. Is dit contract recent vernieuwd? Dan kan het even duren voor dit contract afloopt. Het is natuurlijk altijd mogelijk om je oude en nieuwe hostingpartij voor een tijdje te laten overlappen, maar wanneer je kosten wil besparen is dit een aandachtspuntje.

Stap je ook over op een nieuwe domeinnaam? Vraag deze dan eerst aan. Hier kun je namelijk alvast jouw e-mail naar verhuizen, zodat je deze niet kwijtraakt wanneer je de oude website opzegt.

Stap 2: maak een back-up van je website

Tijdens iedere verhuizing kan er iets mis gaan. Dit kan ook het geval zijn bij het verhuizen naar een nieuwe hostingpartij. Jouw websitebestanden en e-mailadressen moeten namelijk overgezet worden naar een andere server. Hierbij kan het voorkomen dat niet alle bestanden goed aankomen. Het is daarom verstandig om altijd een backup van je website te maken voor je deze gaat verhuizen naar een andere hostingpartij. Of je nu zelf jouw website gaat verhuizen of gebruik maakt van een eventuele verhuisservice.

Stap 3: vraag een verhuiscode aan

Om een verhuizing te starten, vraag je een verhuiscode op bij jouw huidige hostingpartij. Dit gaat vaak eenvoudig via jouw eigen controlepaneel, maar soms is het alleen mogelijk om hiervoor persoonlijk contact op te nemen met de hostingpartij.

Stap 4: verhuizen

En dan nu het belangrijkste: verhuizen. Wanneer je de verhuiscode binnen hebt, kun je in principe meteen de verhuizing starten.

Verhuizen met een verhuisservice

Ben je niet helemaal thuis in de wereld van webhosting? Dan is het bij sommige hostingpartijen mogelijk om gebruik te maken van een verhuisservice. Een verhuisservice zet jouw oude website over op de nieuwe omgeving. Het enige wat jij hoeft te regelen is dat de verhuiscode bij jouw nieuwe hostingpartij terecht komt.

Handmatig verhuizen

Wanneer je alles liever zelf doet, is het ook mogelijk om jouw website handmatig te verhuizen naar de andere hostingpartij. Kies je voor deze optie dan is het mogelijk om jouw website eerst volledig klaar te zetten bij de nieuwe hostingpartij en pas daarna te verhuizen, zodat je geen downtime hebt. Dit doe je eenvoudig door alle bestanden die jij hebt opgeslagen tijdens het maken van de backup op de nieuwe server te zetten.

  1. Maak een database aan en upload je oude database.
  2. Wijzig de database gegevens in het wp-config.php bestand.
  3. Upload alle oude bestanden van jouw website via FTP, SFTP of je controlepaneel naar de nieuwe server.
  4. Controleer of alles juist is overgezet. Is dit het geval? Geeft dan de verhuiscode door.

Het verhuizen van een website naar een andere hostingpartij is dus helemaal niet zo lastig wanneer de deze stappen volgt. Vind je het toch fijn wanneer er iemand met je meekijkt? Of heb je nog vragen over hosting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?