Door 19 november 2023 8 min
Roald Craenen Founder & SEO specialist

Samen met Manon richtte Roald in 2013 Vizien op met als doel om eerlijk en transparant advies te geven aan klanten. Roald heeft namelijk een hekel aan slecht advies en ziet dat er in de wereld van marketing veel wordt geroepen en beloofd, terwijl het niet mogelijk is. Waarom zou je dit dan doen?

Roald geeft daarom alleen een advies waar de klant écht iets aan heeft om vervolgens een goede samenwerking aan te gaan en toffe resultaten te bereiken. Waar Roald een kick van krijgt? Het oppakken van kansen die een ander niet ziet om vervolgens toffe resultaten te bereiken. Zelfs na 15 jaar ervaring op het gebied van SEO krijgt Roald nog steeds een hoop nieuwe energie wanneer een klant de top ranking behaalt.

301 & 302 Redirects instellen? Zo doe je dat.

Heb je een website? Dan ontkom je er niet aan dat er een keer een URL wijzigt. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe website krijgt, of wanneer een oude pagina niet meer helemaal voldoet en bijgewerkt moet worden. Als de URL van een pagina wijzigt, is het in ieder geval belangrijk de oude naar de nieuwe pagina te verwijzen, zodat een gebruiker (en een bot) op de juiste pagina terecht komt. Dat heet redirecten. In dit artikel leg ik precies uit hoe je dat doet.

Lees ook: SEO website migratie: Stap-voor-stap je oude naar je nieuwe website migreren

Wat zijn redirects?

Heel simpel gezegd is een redirect een doorverwijzing van pagina A naar pagina B. Het doel is meestal tweeledig:

  1. Een gebruiker (of bezoeker van je site) komt op de juiste pagina terecht
  2. Een bot (zoals Googlebot) komt op de juiste pagina terecht
Redirects instellen van pagina A naar B

Redirects instellen van pagina A naar B

Er lijkt eigenlijk niets spannends aan. Toch komt er in de praktijk meer bij kijken. Je kunt namelijk op verschillende manieren een redirect doorvoeren. Grofweg moet je een keuze maken tussen een permanente redirect (een 301 redirect), of een tijdelijke redirect (een 302 redirect):

  • 301 redirect: De opgevraagde bron is permanent verplaatst naar een andere URL.
  • 302 redirect: De opgevraagde bron is tijdelijk verplaatst naar een andere URL.

Lees ook: HTTP Status Codes – Van 200 tot 301, 404 en 504

Google zegt hierover het volgende:

Permanent: Googlebot follows the redirect, and the indexing pipeline uses the redirect as a strong signal that the redirect target should be canonical. This will show the new redirect target in search results.
Temporary: Googlebot follows the redirect, and the indexing pipeline uses the redirect as a weak signal that the redirect target should be canonical. This will show the source page in search results.

Wanneer gebruik je redirects?

Er zijn verschillende redenen waarom redirects doorgevoerd worden. Hieronder beschrijf ik de 5 veelvoorkomende situaties, waarin je permanente redirects (301 redirects) in wil stellen.

1. Nieuwe website

In de introductie van dit artikel haalde ik het al kort aan, maar een van de meest voorkomende redenen om redirects in te zetten is wanneer een oude website wordt vervangen door een nieuwe. De kans is groot dat de content van je oude site op een andere URL binnen de nieuwe site bereikbaar is. URLs komen dan niet meer overeen. Als je zomaar live zou gaan, komen bezoekers (en Google) op een doodlopende pagina uit. Niet handig.

Lees ook: SEO website migratie: Stap-voor-stap je oude naar je nieuwe website migreren

2. Verwijderde content

Het is verstandig van tijd tot tijd de content op je site eens door te lopen, om verouderde of niet-relevante content bij te werken of zelfs te verwijderen. Of als je een webshop runt, kan het voor komen dat je assortiment wisselt en producten niet meer verkocht worden. Ook is het natuurlijk mogelijk dat je als ondernemer verschillende diensten aanbiedt, maar dan je een van die diensten niet meer aan wilt bieden. In al deze gevallen ga je pagina’s verwijderen en kan het verstandig zijn te redirecten.

3. Verkoop of overname van een bedrijf

Heb je onlangs je bedrijf verkocht, of heb je een ander bedrijf overgenomen? Dan is de kans aanwezig dat je de website van dat bedrijf wil redirecten naar een andere site. Op die manier vinden bijvoorbeeld klanten van het vorige bedrijf eenvoudig de website van het nieuwe bedrijf.

4. Consolidatie van diverse websites tot één website

Een inmiddels verouderde SEO-strategie was het opzetten van diverse websites voor bijvoorbeeld aparte productgroepen. Dat maakte zo’n website ineens een stuk relevanter voor de betreffende niche, waardoor je organische vindbaarheid toenam. Tegenwoordig is die strategie minder effectief, sterker nog, je moet je aandacht, tijd en geld over verschillende sites verdelen.

Een van de bekendste voorbeelden is Coolblue.nl, dat in het verleden voor iedere productgroep een andere site had (360 maar liefst!), zoals bijvoorbeeld Koelkaststore.nl. Halverwege 2018 heeft Coolblue.nl besloten verder te gaan met maar één domein en alle overige websites geredirect naar hun nieuwe pagina (of subfolder) op Coolblue.nl.

5. Van HTTP naar HTTPS

Een veel voorkomende situatie is wanneer je alle pagina’s op je website via een beveiligde verbinding wil laten lopen middels HTTPS. Dit is niet altijd zomaar geregeld, maar zul je in moeten (laten) stellen. Sinds 24 juli 2018 is het eigenlijk geen optie meer om je website niet meer via zo’n beveiligde verbinding te laten lopen, omdat Google vanaf toen in Chrome aangeeft dat de website onveilig is.

Google Chrome not secure melding

Google Chrome not secure melding

Wanneer gebruik je geen (permanente) redirects?

In sommige situaties is een permanente (301) redirect geen goed idee. Als alternatief kun je dan werken met tijdelijke (302) redirects. Het kan zelfs zo zijn dat een redirect helemaal geen goed idee is. Hieronder een aantal voorbeeldsituaties.

A/B tests

Als je actief met online marketing bezig bent, weet je dat het uitvoeren van A/B tests een must is om je conversieratio te verbeteren. In sommige tests pas je niet alleen een of meerdere elementen op een pagina aan, maar wil je een volledige pagina testen (een split-URL test). Je stuurt dan 50% van je bezoekers door naar de te testen pagina. Dat doe je echter niet met een 301 of zelfs 302 redirect, maar dat gebeurt namelijk met behulp van JavaScript.

Tijdelijke acties

Terwijl ik dit artikel schrijf word ik plat gespamt met aanbieding voor Black Friday die voor de deur staat. Stel je hebt toevallig ook een leuke aanbieding voor een specifiek product, of zelfs een hele productcategorie, dan wil je misschien wel alle bezoekers van die productpagina naar de actiepagina doorsturen. In dat geval kun je een 302 (tijdelijke) redirect gebruiken. Vooral voor Google dus een belangrijk signaal dat deze actie tijdelijk is en er niet te veel mee moet doen.

Vertaalde content

Als je afzetmarkt verder dan alleen Nederland gaat, is de kans groot dat je website wordt vertaald in meerdere talen. Ik hoor je denken, “zou het niet geweldig zijn als ik gebruikers op basis van hun taal meteen doorstuur naar de juiste pagina”. Prima gedachte, maar in de praktijk heeft dit een aantal haken en ogen. Google zegt hierover het volgende:

Avoid automatically redirecting users from one language version of a site to a different language version of a site. For example, don't redirect based on what you think the user's language may be. These redirections could prevent users (and search engines) from viewing all the versions of your site. Consider adding hyperlinks to other language versions of a page. That way users can click to choose a different language version of the page.

Als je Google’s advies in de wind slaat (🤷), dan raad ik aan een gebruiker met behulp van Javascript door te sturen. Werk in dit geval absoluut niet met 301 of 302 redirects.

Hoe voer je redirects door?

Tot nu toe heb ik vooral verteld wat redirects zijn en in welke situaties je ze in kunt zetten. Het daadwerkelijk instellen, uitvoeren of doorvoeren van deze redirects licht ik hieronder verder toe. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je 301 of 302 redirects in kunt stellen. Vrijwel alles gebeurt op server-niveau, maar het is een beetje afhankelijk van je kennis en het platform waar je website op draait, welke voor jou het handigst is.

Redirects in htaccess

Draait jouw website op een Apache server (meestal wel)? Dan kun je redirects makkelijk doorvoeren met behulp van een .htaccess bestand. Dat kan op 2 manieren, met Redirect of met RewriteRule.

Redirect
Redirect 301 /oude-pagina/ https://www.vizien.nl/nieuwe-pagina/

Rewrite
RewriteRule ^/oude-pagina/$ https://www.vizien.nl/nieuwe-pagina/ [R=301,L]

Tip: In het verleden voerde ik redirects altijd door met Redirect, totdat ik erachter kwam dat dit bij grotere migraties voor problemen kon zorgen. Als een regel “matcht” kan het namelijk zo zijn dat andere regels ook matchen. Dit kan tot redirect-chains of zelfs redirect-loops leiden. Geloof mij, dat wil je niet! Dus werk gewoon met RewriteRule.

Redirects in WordPress

Maak je gebruik van WordPress, dan hoef je niet persé je redirects in htaccess door te voeren. Je kunt dan gebruik maken van verschillende plugins, welke meteen een stuk minder foutgevoelig zijn.

Op vrijwel iedere site die we realiseren installeren we de Yoast SEO plugin. Helaas bevat de gratis variant geen “redirect manager” waarin je de redirects door kunt voeren. Je zult deze dus aan schaffen, of gebruik moeten maken van een van onderstaande alternatieven.

Redirects manager in de Yoast SEO premium plugin

Alternatieve plugins om redirects in WordPress in te stellen zijn:

Redirects in PHP

Als je (een beetje) thuis bent in webdevelopment, kun je redirects ook direct in PHP doorvoeren. Dat kan in principe heel simpel. Stel iemand vraagt www.vizien.nl/pagina-a.php op, dan kun je met onderstaande PHP-code de gebruiker doorsturen:

<?php header("Location: https://www.vizien.nl/pagina-b.php"); ?>

Tip: Hou er rekening mee dat een redirect die je op deze manier doorvoert altijd een 302 redirect is, tijdelijk dus. Wil je dat niet en moet het een 301 redirect zijn, dan kun je de header-functie een response_code parameter meegeven, zoals in onderstaand voorbeeld:

<?php header("Location: https://www.vizien.nl/pagina-b.php",TRUE,301); ?>

Hulp nodig?

Met de tips in dit artikel kun je zelf aan de slag met het doorvoeren van redirects. Twijfel je, of heb je hulp nodig? Neem dan gewoon contact met ons op. Wij helpen je graag verder.


Wijntje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?