‘Mijn voorkeur gaat uit naar paars en oranje’ dit is vaak wat we te horen krijgen bij het starten van een nieuw project. Mensen kiezen kleuren uit op basis van hun persoonlijke smaak. Maar is dat wel zo verstandig? Kleuren hebben namelijk hun eigen betekenis, hun eigen emotie en zijn daarom erg bepalend voor de beleving van je bedrijf of website. Het is veel belangrijker om te bepalen welk gevoel of welke emotie je wilt bewerkstelligen en welke acties je wilt dat de bezoekers van jouw website nemen.
Kleuren zijn super belangrijk en spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor kleurgebruik in webdesign. Met kleuren breng je bepaalde elementen onder de aandacht of kun je het gedrag van mensen deels bepalen of beïnvloeden. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en dient op de juiste manier ingezet te worden om er het meeste profijt uit te halen en de juiste beleving over te laten komen, of er het juiste doel uit te halen. Kleuren hebben de kracht om bepaalde emoties bij mensen los te maken, wat erg bepalend kan zijn voor de acties of keuzes die mensen ondernemen.
De meest gebruikte kleurensystemen zijn RGB: Red, Green en Blue en CMYK: Cyaan, Magenta, Yellow en Key wat staat voor zwart. Naast deze twee kleurensystemen heb je ook nog PMS: Pantone® matching system en dan heb je nog HEX (Hexadecimale kleur).
Pantone kleuren worden gebruikt voor drukwerk, voornamelijk drukwerk dat beschikt over een tot twee kleuren. Pantone kleuren zijn standaard gekozen kleurtinten gemaakt door het bedrijf Pantone zelf. Voor Pantone kleuren bestaan er waaiers met daarin alle kleurstalen, dit zorgt ervoor dat iedereen met precies dezelfde kleuren werkt. In tegenstelling tot CMYK zal Pantone bij alle drukkers hetzelfde ogen.
CMYK kleuren, ook wel gezien als full colour, worden ook gebruikt voor drukwerk. Denk hierbij aan posters, flyers, brochures en bijvoorbeeld visitekaartjes. Heb je thuis een printer staan? Dan zal deze hoogstwaarschijnlijk beschikken over de 4 full colour kleuren. CMYK is een drukmethode waarbij een combinatie van alle vier de kleuren in verschillende transparantie over elkaar heen gedrukt worden. Op deze manier kun je alle kleuren drukken die je maar wilt. Ten opzichte van web kleuren is CMYK vaak meer vergrijst en minder fel/levendig van kleur.
RGB is één van de meest gebruikte kleurmethodes in de digitale wereld. Zo wordt RGB gebruikt bij computers, tv’s, telefoons of andere mobiele apparaten. Deze digitale apparaten combineren de drie kleuren rood, groen en blauw om zo alle kleuren weer te geven. Zo kunnen de kleuren per scherm heel erg van elkaar verschillen en mag je er nooit vanuit gaan dat iedereen de kleuren hetzelfde ervaart. Mocht je drukwerk drukken met RGB kleuren, dan kan dit leiden tot een ander resultaat. Daarom is RGB echt bedoeld voor digitaal gebruik.
HEX kleuren worden digitaal gebruikt door ontwerpers of webdevelopers in de websitewereld. Een HEX kleur wordt omschreven door middel van een zescijferige code met daarvoor een hashtag. (Bijvoorbeeld: #000000 – Zwart). HEX kleuren komen eigenlijk op hetzelfde neer als RGB maar maken gebruik van een makkelijke benaming waardoor de kleuren eenvoudiger bruikbaar zijn tijdens het ontwerpen of bouwen van websites.
Tijdens het ontwerpen van een webdesign kom je er al snel achter dat je meer kleuren nodig hebt dan je denkt. Zo maken kleurtinten en shades het makkelijker om onderscheid tussen bepaalde elementen te creëren zonder te veel kleur toe te voegen en er een kermis van te maken. Door meer of minder wit toe te voegen aan een kleur creëer je een kleurtint. Door meer of minder zwart toe te voegen kun je nieuwe shade kleuren creëren. Hieronder laat ik een voorbeeld zien van kleurtinten en shades.
Tinten creëer je door meer of minder wit toe te voegen.
Shades creëer je door meer of minder zwart toe te voegen.
Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en emotie. Hieronder leggen wij uit welke betekenis bij welke kleur hoort. En welke emotie of gevoel deze kleur met zich meebrengt.
De betekenis van de kleur rood brengt de volgende emoties met zich mee:
Rood is een opvallende kleur en wordt vaak gebruikt om de aandacht te trekken of gevaar aan te duiden. De kleur rood kan snel als negatief worden ervaren, maar kan mensen ook juist aanmoedigen bepaalde acties te ondernemen. De kleur rood wordt vaak gebruikt voor entertainment, eten en drinken, sport, brandbeveiliging en kinderproducten.
De betekenis van de kleur oranje brengt de volgende emoties met zich mee:
Oranje is een kleur die door middel van andere kleuren is samengesteld. Oranje bevindt zich in de kleurencirkel [RC1] precies tussen rood en geel in. Oranje is een stimulerende kleur en wordt vaak gebruikt om aandacht te trekken. Naast het trekken van aandacht is oranje ook een kleur die vrijheid uitstraalt. Oranje werkt goed als converterende kleur en zou dus erg geschikt zijn voor call-to-actions (CTA’s) op een website. De kleur oranje wordt vaak gebruikt voor kunst, entertainment, eten, sport en transport.
De betekenis van de kleur geel brengt de volgende emoties met zich mee:
Ook geel is een stimulerende kleur en moedigt ontspanning aan. Geel is een kleur die energie geeft. De kleur geel wordt vaak gebruikt voor eten, sport, transport, reizen en vrije tijd.
De betekenis van de kleur groen brengt de volgende emoties met zich mee:
Groen is een kleur die energie uitstraalt. Naast het uitstralen van energie is groen ook een kleur die groei promoot en balans creëert. Groen is een kleur die als positief wordt ervaren en is daarom ook erg geschikt als CTA kleur in websites. De kleur groen wordt vaak gebruikt voor natuur, vrije tijd, real estate maar ook entertainment.
De betekenis van de kleur blauw brengt de volgende emoties met zich mee:
Blauw is een kleur die vooral vertrouwen geeft en een zakelijke uitstraling heeft. Ook is blauw een kleur die kalmte creëert. De kleur blauw wordt vaak gebruikt voor communicatie, financieel, accounting, technologie en entertainment. Ook blauw is een kleur die goed werkt voor CTA’s omdat hij goed als converterende kleur werkt.
De betekenis van de kleur paars brengt de volgende emoties met zich mee:
Ook paars is een kleur die gecombineerd is door middel van andere kleuren. Paars vind je in de kleurencirkel precies tussen rood en blauw in. Paars wordt vaak geassocieerd met rijkdom. De paarse kleur kan goed gebruikt worden voor mysterieuze en creatieve dingen. Zo wordt paars vaak gebruikt voor religie en psychologie.
De betekenis van de kleur zwart brengt de volgende emoties met zich mee:
De kleur zwart vind je niet terug in de kleurencirkel en wordt gebruikt in combinatie met andere kleuren. De kleur zwart wordt vaak toegepast om mysterie te creëren of dingen intimiderend over te laten komen. Ook zwart kan gebruikt worden om een deftigere uitstraling te geven.
Naast bepaalde emoties en uitstralingen kunnen kleuren ook heel bepalend zijn voor bepaalde acties die bezoekers ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan groen en rood: zet je een groene knop naast een rode knop dan kiezen mensen eerder voor de groene knop. Groen zal in tegenstelling tot rood als positief worden ervaren, waardoor dit mensen eerder triggert te kiezen voor een groene knop.
Door een knop meer op te laten vallen dan andere elementen maakt de bezoeker snel gebruik van deze knop. Zorg er dus altijd voor dat de knop een opvallende kleur heeft en niet te veel wegvalt tussen andere elementen. De best gebruikte kleuren voor knoppen zijn: oranje, rood, geel en blauw. Let op: dit is geheel afhankelijk van hoe de kleuren rondom de knoppen gebruikt worden.
Wil je graag meer weten over welke kleur(en) je het beste kan gebruiken om je website beter converterend te maken of meer omzet uit je webshop te halen? Of kom je er niet uit welke kleur het beste bij je ontwerp of bedrijf past? Wij kijken graag wat we voor je kunnen betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.
Neem contact op