WordPress is het meest bekende Content Management Systeem (CMS) ter wereld en heeft meer dan 810 miljoen gebruikers. Dit wil zeggen dat bijna de helft van alle websites zijn gebouwd met WordPress. Van simpele blogs tot uitgebreide webshops; alles is mogelijk. De flexibiliteit en uitbreidbaarheid van WordPress heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Wil je een ander thema? Geen probleem. Zoek je een plug-in om je e-mails te versturen? Zo gepiept. Maar let op: wanneer je niet aandachtig omgaat met deze vrijheid kan dat ook flinke nadelen met zich meebrengen. In dit blog vertellen we je daarom hoe WordPress werkt en wat jij kunt doen – en niet moet doen – aan de hand van een aantal tips om te zorgen dat jij jouw WordPress-website optimaal kan gebruiken.
Zoals hierboven al benoemd, is WordPress een Content Management Systeem. Dit is een systeem waarmee je de content van jouw website beheert. Denk hierbij aan zaken als blogs, pagina’s en afbeeldingen. Voordat je WordPress kunt gebruiken, heb je uiteraard eerst een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Wanneer dat eenmaal in orde is, kun je WordPress installeren en word je begroet door het dashboard. Hierin staan alle soorten content overzichtelijk op een rijtje.
Een overzicht van het WordPress dashboard.
Om deze content te kunnen tonen op jouw website heb je een thema nodig. Een thema bestaat uit verschillende soorten bestanden en templates die samen jouw website vormen. Denk bijvoorbeeld aan de homepage, een contactpagina of een overzicht van de blogs die je hebt geschreven. Maar ook vormgevingselementen als kleuren, lettertypes en knoppen worden hierin meegenomen. In principe heb je dus vrijwel geen kennis nodig op het gebied van coderen om een website te maken met WordPress; dit is allemaal al verwerkt in het thema.
Er zijn ruim 20.000 thema’s beschikbaar voor WordPress, bestaande uit gratis én betaalde versies. De gratis thema’s zijn meestal wat beperkter qua features, maar voor de meeste mensen ruim voldoende. De betaalde thema’s komen vaak met een zogeheten ‘Page Builder’. Dit is een visuele manier om pagina’s op te bouwen door gebruik te maken van allerlei soorten blokken die vrij te kiezen en te verslepen zijn. Het voordeel hiervan is dat je direct een-op-een kunt zien hoe jouw website eruit komt te zien.
De thema-winkel van WordPress.
Ben je tevreden met de content en het design? Dan kun je jouw website nog uitbreiden met een of meerdere plug-ins. Dit zijn een soort apps die extra functionaliteiten toevoegen aan je website, zonder dat je hier zelf voor hoeft te programmeren. Het is slechts een kwestie van installeren vanuit je dashboard, activeren en voilà. Het aantal beschikbare plug-ins is zelfs nóg groter dan dat van de thema’s. Zo zijn er alleen al bijna zestigduizend gratis plug-ins beschikbaar om uit te kiezen.
Een aantal voorbeelden van populaire categorieën plug-ins zijn:
Wanneer je alle bovenstaande elementen bij elkaar optelt, klinkt het allemaal vrij eenvoudig. Installeer WordPress, kies een thema, installeer een partij plug-ins en je kunt jouw website meteen publiceren. Maar waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn, zijn de mogelijke negatieve nadelen die boven water kunnen komen.
De toegankelijkheid en uitbreidbaarheid van WordPress maakt het een populair CMS dat geschikt is voor een extreem brede doelgroep. De laagdrempeligheid brengt ook een hoop voordelen met zich mee. Maar wanneer we vanuit onze ervaring spreken, zien we ook regelmatig een aantal nadelen die een groot deel van de websites plaagt.
Om te beginnen, zien we vaak een combinatie van een traag hostingpakket dat gepaard gaat met een oude PHP-versie. Wanneer je hosting niet op orde is, zullen de prestaties van je website daar direct onder lijden. Daarnaast is een (sterk) verouderde PHP-versie ook iets wat regelmatig voorkomt. Dit komt niet alleen de prestaties van jouw website niet ten goede. Het maakt jouw website namelijk ook kwetsbaar voor datalekken en hackers.
Een tweede knelpunt zijn de al eerder benoemde page builders. Deze visuele tools zijn natuurlijk erg handig om snel een bericht of pagina in elkaar te knutselen, maar wat velen niet weten is dat dit meestal gepaard gaat met een enorme berg (ongebruikte) code. Dit komt doordat alle mogelijke configuraties van blokjes, lettertypes, lay-outs etc. worden ingeladen. Ook wanneer deze niet worden gebruikt. Bovendien staat de broncode van je website vaak vol met allerlei extra ‘classes’ die worden toegevoegd door de builder. Dit alles resulteert in de praktijk dan ook dikwijls in een trage laadtijd van je website.
Een stuk broncode van een website die gebruikmaakt van een page builder.
Tenslotte zien we geregeld een combinatie van een verouderde WordPress-installatie en een boel plug-ins. Hiermee doelen we op het feit dat er een enorme hoeveelheid plug-ins is geïnstalleerd, waarvan een groot aantal ook al lange tijd niet is geüpdatet. Verouderde plug-ins zijn een enorm veiligheidsrisico en kunnen dienen als een ‘backdoor’ voor hackers om toegang te krijgen tot jouw website. Bovendien levert achterstallig onderhoud vaak compatibiliteitsproblemen op. Het kan namelijk zo zijn dat je een plug-in niet meer kan updaten, totdat je WordPress zelf updatet. Andersom werkt het ook zo: een plug-in updaten die nog niet compatibel is met jouw WordPress-installatie kan resulteren in een kapotte website.
De hierboven benoemde problemen wil je natuurlijk vermijden. Om je hierbij te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met tips waardoor je jouw WordPress website veilig en snel houdt.
Do:
Don’t:
Marketing in combinatie met WordPress is voor ons geen onbekend terrein. Daarom willen we je nog een aantal tips meegeven die specifiek gericht zijn op SEO en WordPress. Om te beginnen is het belangrijk om je doelgroep te bepalen. Op wie wil je je richten? Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek kun je een goed beeld krijgen van de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Deze zoekwoorden verwerk je vervolgens in de content. Het integreren van ‘interne links’ is ook een waardevolle toevoeging. Hierbij link je naar andere pagina’s op jouw website.
De volgende stap is het bepalen van je permalink-structuur. Dit is een instelling die al ingebakken zit in WordPress. Het doel hiervan is om een overzichtelijke URL-structuur te creëren voor je berichten en pagina’s. Hier wil je ook de zoekwoorden in verwerken, zodat het voor zoekmachines duidelijk is wat het onderwerp is. Echter moet deze ook niet te lang worden of onnodige woorden bevatten.
De permalink-instellingen in het dashboard van WordPress.
Voor een artikel met de naam “Zo optimaliseer je afbeeldingen” zou je onderstaande URL-structuur kunnen aanhouden:
Standaard: https://website.nl/zo-optimaliseer-je-afbeeldingen/
OK: https://website.nl/afbeeldingen-optimaliseren/
Goed: https://website.nl/afbeeldingen-optimaliseren-wordpress/
De laatste tip die we je willen meegeven is het gebruikmaken van een SEO plug-in. Dit is een uitstekende manier om je vindbaarheid te verbeteren. Wat veel mensen echter niet weten is dat enkel het installeren en activeren van een SEO plug-in niet voldoende is. Dit soort plug-ins moeten namelijk handmatig geconfigureerd worden, zodat de instellingen aansluiten bij jouw wensen.
Een goed beoordeelde en populaire plug-in is “Yoast SEO”, welke wij ook kunnen aanbevelen. Met Yoast SEO kun je onder andere:
De bannerafbeelding van de Yoast SEO plug-in
De tips die we je in dit blog hebben gegeven over WordPress zijn natuurlijk slechts een tipje van de sluier. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over een WordPress website? Of wil je extra advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee.
Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.
Neem contact op