Door 2 november 2023 9 min
Olaf van de Westelaken WordPress developer

Als WordPress developer is Olaf iedere dag bezig met het realiseren van websites. Sinds oktober 2021 houdt hij zich binnen Vizien dagelijks bezig met het bouwen van een website aan de hand van een design. Daarnaast zorgt hij ervoor dat een website op alle schermen duidelijk te zien is en dat klanten de website eenvoudig kunnen beheren.

Na het drinken van een goede kop specialty coffee begint Olaf aan zijn werkzaamheden. Of het nu gaat om het bouwen van een nieuwe websitepagina of het oplossen van een foutje in een website die al live staat: Olaf gaat hier graag mee aan de slag. Deze variërende werkzaamheden zorgen er bij Olaf voor dat geen dag hetzelfde is. En dat vindt Olaf helemaal niet erg.

WordPress: tips om jouw website optimaal te benutten

WordPress is het meest bekende Content Management Systeem (CMS) ter wereld en heeft meer dan 810 miljoen gebruikers. Dit wil zeggen dat bijna de helft van alle websites zijn gebouwd met WordPress. Van simpele blogs tot uitgebreide webshops; alles is mogelijk. De flexibiliteit en uitbreidbaarheid van WordPress heeft hier ongetwijfeld mee te maken. Wil je een ander thema? Geen probleem. Zoek je een plug-in om je e-mails te versturen? Zo gepiept. Maar let op: wanneer je niet aandachtig omgaat met deze vrijheid kan dat ook flinke nadelen met zich meebrengen. In dit blog vertellen we je daarom hoe WordPress werkt en wat jij kunt doen – en niet moet doen – aan de hand van een aantal tips om te zorgen dat jij jouw WordPress-website optimaal kan gebruiken.

Wat is WordPress en hoe werkt het?

Zoals hierboven al benoemd, is WordPress een Content Management Systeem. Dit is een systeem waarmee je de content van jouw website beheert. Denk hierbij aan zaken als blogs, pagina’s en afbeeldingen. Voordat je WordPress kunt gebruiken, heb je uiteraard eerst een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Wanneer dat eenmaal in orde is, kun je WordPress installeren en word je begroet door het dashboard. Hierin staan alle soorten content overzichtelijk op een rijtje.

Een overzicht van het WordPress dashboard.

Om deze content te kunnen tonen op jouw website heb je een thema nodig. Een thema bestaat uit verschillende soorten bestanden en templates die samen jouw website vormen. Denk bijvoorbeeld aan de homepage, een contactpagina of een overzicht van de blogs die je hebt geschreven. Maar ook vormgevingselementen als kleuren, lettertypes en knoppen worden hierin meegenomen. In principe heb je dus vrijwel geen kennis nodig op het gebied van coderen om een website te maken met WordPress; dit is allemaal al verwerkt in het thema.

Er zijn ruim 20.000 thema’s beschikbaar voor WordPress, bestaande uit gratis én betaalde versies. De gratis thema’s zijn meestal wat beperkter qua features, maar voor de meeste mensen ruim voldoende. De betaalde thema’s komen vaak met een zogeheten ‘Page Builder’. Dit is een visuele manier om pagina’s op te bouwen door gebruik te maken van allerlei soorten blokken die vrij te kiezen en te verslepen zijn. Het voordeel hiervan is dat je direct een-op-een kunt zien hoe jouw website eruit komt te zien.

De thema-winkel van WordPress

De thema-winkel van WordPress.

Ben je tevreden met de content en het design? Dan kun je jouw website nog uitbreiden met een of meerdere plug-ins. Dit zijn een soort apps die extra functionaliteiten toevoegen aan je website, zonder dat je hier zelf voor hoeft te programmeren. Het is slechts een kwestie van installeren vanuit je dashboard, activeren en voilà. Het aantal beschikbare plug-ins is zelfs nóg groter dan dat van de thema’s. Zo zijn er alleen al bijna zestigduizend gratis plug-ins beschikbaar om uit te kiezen.

Een aantal voorbeelden van populaire categorieën plug-ins zijn:

 • Caching: om de laadtijd van je website te verbeteren
 • Contactformulier: om e-mails te versturen en ontvangen
 • SEO: om je vindbaarheid te verbeteren
 • Compressie: om afbeeldingen te optimaliseren

Wanneer je alle bovenstaande elementen bij elkaar optelt, klinkt het allemaal vrij eenvoudig. Installeer WordPress, kies een thema, installeer een partij plug-ins en je kunt jouw website meteen publiceren. Maar waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn, zijn de mogelijke negatieve nadelen die boven water kunnen komen.

De vrijheid van WordPress: een tweesnijdend zwaard

De toegankelijkheid en uitbreidbaarheid van WordPress maakt het een populair CMS dat geschikt is voor een extreem brede doelgroep. De laagdrempeligheid brengt ook een hoop voordelen met zich mee. Maar wanneer we vanuit onze ervaring spreken, zien we ook regelmatig een aantal nadelen die een groot deel van de websites plaagt.

Om te beginnen, zien we vaak een combinatie van een traag hostingpakket dat gepaard gaat met een oude PHP-versie. Wanneer je hosting niet op orde is, zullen de prestaties van je website daar direct onder lijden. Daarnaast is een (sterk) verouderde PHP-versie ook iets wat regelmatig voorkomt. Dit komt niet alleen de prestaties van jouw website niet ten goede. Het maakt jouw website namelijk ook kwetsbaar voor datalekken en hackers.

Een tweede knelpunt zijn de al eerder benoemde page builders. Deze visuele tools zijn natuurlijk erg handig om snel een bericht of pagina in elkaar te knutselen, maar wat velen niet weten is dat dit meestal gepaard gaat met een enorme berg (ongebruikte) code. Dit komt doordat alle mogelijke configuraties van blokjes, lettertypes, lay-outs etc. worden ingeladen. Ook wanneer deze niet worden gebruikt. Bovendien staat de broncode van je website vaak vol met allerlei extra ‘classes’ die worden toegevoegd door de builder. Dit alles resulteert in de praktijk dan ook dikwijls in een trage laadtijd van je website.

Broncode van een website met een page builder

Een stuk broncode van een website die gebruikmaakt van een page builder.

Tenslotte zien we geregeld een combinatie van een verouderde WordPress-installatie en een boel plug-ins. Hiermee doelen we op het feit dat er een enorme hoeveelheid plug-ins is geïnstalleerd, waarvan een groot aantal ook al lange tijd niet is geüpdatet. Verouderde plug-ins zijn een enorm veiligheidsrisico en kunnen dienen als een ‘backdoor’ voor hackers om toegang te krijgen tot jouw website. Bovendien levert achterstallig onderhoud vaak compatibiliteitsproblemen op. Het kan namelijk zo zijn dat je een plug-in niet meer kan updaten, totdat je WordPress zelf updatet. Andersom werkt het ook zo: een plug-in updaten die nog niet compatibel is met jouw WordPress-installatie kan resulteren in een kapotte website.

Tips om jouw WordPress website veilig en snel te houden

De hierboven benoemde problemen wil je natuurlijk vermijden. Om je hierbij te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met tips waardoor je jouw WordPress website veilig en snel houdt.

Do:

 • Kies een goed hostingpakket. De prestaties van je website zullen hier grotendeels van afhankelijk zijn.
 • Zorg voor een geldig SSL-certificaat. Een onbeveiligde website schrikt niet alleen bezoekers af, maar is ook een veiligheidsrisico.
 • Houd alles up-to-date. Dit geldt voor de PHP-versie, je WordPress-installatie en de plug-ins die je gebruikt.
 • Maak regelmatig back-ups. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kun je gemakkelijk een werkende back-up terugzetten.
 • Kies een lichtgewicht thema zonder poespas, of bouw indien mogelijk een eigen thema.
 • Optimaliseer de media. Afbeeldingen die te groot zijn qua bestandsgrootte en resolutie kunnen de laadtijd van jouw website negatief beïnvloeden.
 • Less is more: gebruik alleen essentiële plug-ins. Wil je een functionaliteit toevoegen aan je website door middel van een plug-in? Kijk dan eerst naar zaken als reviews en compatibiliteit en maak vervolgens een keuze. Springt er niets uit? Dan is maatwerk misschien een betere optie.

Don’t:

 • Vermijd thema’s met page builders. Dit soort thema’s brengen vaak een lading aan extra code en scripts met zich mee, waarbij een hoop ongebruikte code wordt ingeladen op jouw pagina’s. Dit komt de laadtijd van je website niet ten goede.
 • ‘Admin’ gebruiken als gebruikersnaam. Dit in combinatie met een zwak wachtwoord is voor hackers een makkelijke manier om zich door de beveiliging van jouw website te forceren. Dit geldt ook voor de standaard ‘wp_’-prefix voor de database van jouw website.
 • Een enorme hoeveelheid plug-ins gebruiken. Dit kan nadelig werken voor zowel de compatibiliteit als de laadtijd van jouw website. Daarnaast zijn verouderde plug-ins ook een groot beveiligingsrisico.

WordPress & SEO: tips voor het verbeteren van je vindbaarheid

Marketing in combinatie met WordPress is voor ons geen onbekend terrein. Daarom willen we je nog een aantal tips meegeven die specifiek gericht zijn op SEO en WordPress. Om te beginnen is het belangrijk om je doelgroep te bepalen. Op wie wil je je richten? Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek kun je een goed beeld krijgen van de zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Deze zoekwoorden verwerk je vervolgens in de content. Het integreren van ‘interne links’ is ook een waardevolle toevoeging. Hierbij link je naar andere pagina’s op jouw website.

De volgende stap is het bepalen van je permalink-structuur. Dit is een instelling die al ingebakken zit in WordPress. Het doel hiervan is om een overzichtelijke URL-structuur te creëren voor je berichten en pagina’s. Hier wil je ook de zoekwoorden in verwerken, zodat het voor zoekmachines duidelijk is wat het onderwerp is. Echter moet deze ook niet te lang worden of onnodige woorden bevatten.

Permalink-instellingen in het dashboard

De permalink-instellingen in het dashboard van WordPress.

Voor een artikel met de naam “Zo optimaliseer je afbeeldingen” zou je onderstaande URL-structuur kunnen aanhouden:

Standaard: https://website.nl/zo-optimaliseer-je-afbeeldingen/
OK: https://website.nl/afbeeldingen-optimaliseren/
Goed: https://website.nl/afbeeldingen-optimaliseren-wordpress/

De laatste tip die we je willen meegeven is het gebruikmaken van een SEO plug-in. Dit is een uitstekende manier om je vindbaarheid te verbeteren. Wat veel mensen echter niet weten is dat enkel het installeren en activeren van een SEO plug-in niet voldoende is. Dit soort plug-ins moeten namelijk handmatig geconfigureerd worden, zodat de instellingen aansluiten bij jouw wensen.

Een goed beoordeelde en populaire plug-in is “Yoast SEO”, welke wij ook kunnen aanbevelen. Met Yoast SEO kun je onder andere:

 • Bepalen welke types content mogen worden geïndexeerd;
 • XML sitemaps genereren;
 • Title-tags en meta-descriptions aanpassen;
 • Een SEO-content analyse uitvoeren;
 • Een live preview van je pagina in Google’s zoekresultaten zien.

 

Yoast SEO plug-in

De bannerafbeelding van de Yoast SEO plug-in

Wil je meer tips over WordPress en online vindbaarheid?

De tips die we je in dit blog hebben gegeven over WordPress zijn natuurlijk slechts een tipje van de sluier. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over een WordPress website? Of wil je extra advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?