Door 10 mei 2024 4 min
Lisa Brink

Foto’s voor jouw website: fotograaf, stockfoto’s of AI?

Een belangrijk deel van iedere website of webshop is natuurlijk de content. Vooral de foto’s zijn voor een website erg belangrijk. Een groot deel van je identiteit als merk breng je over met de beelden die je op je website toont. Maar kies je voor volledig eigen foto’s met behulp van een fotograaf? Vul je jouw website met stockfoto’s? Of duik je voor jouw website foto’s dieper in het AI-fenomeen? Wij zetten alle opties op een rijtje met voor- en nadelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent tijdens het kiezen van content.

Waar moet je op letten bij website foto’s?

Voor allerlei foto’s voor je website gaat (laten) maken of downloaden is het handig om een paar dingen te weten. Kijk vooral naar het ‘gewicht’ van de foto’s, oftewel de bestandsgrootte. Foto’s van te veel kB’s zijn te zwaar voor een website en zorgen ervoor dat de website traag wordt. Zorg dat de foto’s zo min mogelijk kB hebben, in de meeste gevallen zit dat tussen de 20 en 200 kB. Grotere bestanden zijn gratis en eenvoudig te comprimeren via bijvoorbeeld Tinypng.com. Deze website is een tool om fotobestanden kleiner te maken, zonder dat het aan kwaliteitsverlies leidt.

Zorg ook dat je van tevoren nadenkt over de afmetingen en het onderwerp van de foto. Is de foto goed schaalbaar op mobiel? Is het primaire onderwerp altijd goed in beeld? Het is natuurlijk zonde als de afmetingen niet kloppen, of als het onderwerp te veel naar de zijkant zit waardoor het van de foto wordt afgesneden.

Persoonlijke foto’s/fotograaf inhuren

Een voor de hand liggende optie voor website foto’s is het inhuren van een fotograaf. Een fotograaf heeft de kunst van fotografie goed onder de knie, en kan professionele foto’s voor jouw website maken. Onder fotografen zijn er ook verschillende specialismes zoals productfotografie, bedrijfsfotografie, portretfotografie en meer. Eigen foto’s gemaakt door een professionele fotograaf zijn een goede optie om de sfeer en identiteit van jouw website duidelijk over te brengen.

Voordelen:

 • Originele en unieke content
 • Foto’s passen echt bij jouw visie
 • Persoonlijk contact

Nadelen:

 • Een fotograaf inhuren is vaak duur
 • Het kost veel tijd en materiaal om een shoot te organiseren

Stockfoto’s

Stockfoto’s zijn ook een handige en snelle manier om foto’s voor je website te verkrijgen. Met verschillende sites zoals Shutterstock, Unsplash of Canva heb je toegang tot eindeloos veel (soms gratis) foto’s voor een website. Let bij gratis stockfoto’s wel goed op waar en hoe je een foto mag gebruiken. Een gratis stockfoto is niet altijd licentievrij te gebruiken. Bij stockfoto’s kan het ook voorkomen dat concurrenten precies dezelfde afbeelding gebruiken. Met behulp van Google Lens kun je zien waar een specifieke foto is gebruikt om dit te voorkomen.

Voordelen:

 • Snel te downloaden
 • Stockfoto’s zijn redelijk goedkoop of soms zelfs gratis
 • Keuze uit een grote databank

Nadelen:

 • Er bestaat een kans dat concurrenten dezelfde foto’s gebruiken
 • Foto’s zijn heel algemeen
 • Foto’s zijn snel gedateerd
 • Slecht voor je SEO

Website foto’s met behulp van AI

Kunstmatige Intelligentie is al een tijdje bezig met een snelle opmars in de mediawereld en daarbuiten. Naast teksten en algemene plaatjes is AI ook een middel om foto’s voor jouw website te maken. Hiervoor zijn verschillende programma’s zoals DALL.E, Midjourney, Canva, Google Bard en Adobe Firefly. De meeste van deze programma’s zijn tegen betaling te gebruiken. Bij Canva en Bing’s Copilot krijg je een aantal gratis prompts waarmee je foto’s kan genereren.

Voordelen:

 • Het is makkelijk te gebruiken en wordt steeds laagdrempeliger
 • Unieke content
 • Verschillende stijlen mogelijk (realistisch of niet)

Nadelen:

 • Je moet de manier van genereren (prompts) even onder de knie krijgen
 • Foto’s lijken soms niet echt
 • Details kloppen soms niet

Webdesign en development bij Vizien

Zoals je al gelezen hebt, komt er een hoop kijken bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een website, en dan waren dit alleen maar de manieren om foto’s voor een website te realiseren! Als je hulp nodig hebt met jouw onderneming helpen wij je graag. Of dit nu op webdesign, webdevelopment of marketinggebied is, onze experts staan voor je klaar! Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?