Hoe lang duurt het voordat mijn website vindbaar is?

Wanneer je nieuwe website online staat, wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk vindbaar is. Oftewel dat Google hem zo snel mogelijk indexeert. Wanneer Google je website indexeert, kunnen eventuele klanten via de zoekmachine op je website terechtkomen. Maar hoe lang duurt het dan voordat een website vindbaar is?

Dagelijks worden miljoenen tot miljarden blogs, recepten, producten en diensten aan het internet toegevoegd. Wanneer je daar de wijzigingen van bestaande pagina’s bij optelt, kun je ervan uit gaan dat Google het erg druk heeft. Het indexeren van een nieuwe website is daarom vaak niet in één dag gepiept.

Vier dagen tot een maand

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang het duurt voordat Google jouw nieuwe website vindt en indexeert. Globaal gezien duurt het vier dagen tot een maand voordat Google je website weet te vinden en indexeert.

Kan ik hier invloed op uitoefenen?

Ja, je kunt ervoor zorgen dat de pagina’s van je website sneller geïndexeerd worden door gebruik te maken van onderstaande tips:

1. Google Search Console

Een website indexeren gaat helemaal automatisch. Wil je het proces hiervan eigenhandig versnellen? Maak dan gebruik van de Google Search Console. Na het aanmaken van een account in Google Search Console kun je een XML-sitemap indienen. Daarna kun je jouw website eenvoudig aanmelden. Je stuurt dus eigenlijk een uitnodiging om jouw website te bezoeken.

2. Zorg voor interne en externe links

Hoe meer relevante links naar jouw website verwijzen, hoe sneller een zoekmachine als Google jouw website weet te vinden. Voor een snellere indexatie is het dus slim om te zorgen voor links van en naar andere websites. Dit proces wordt ook wel linkbuilding genoemd.

3. De juiste techniek

De techniek van de website is ook van invloed op de snelheid van indexeren. De meeste sites kunnen gewoon gemakkelijk geïndexeerd worden, maar JavaScript bijvoorbeeld kan de boel blokkeren.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Lois Hoos, Commercieel officemanager
Lois Hoos Commercieel officemanager
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?