Wat is het verschil tussen een template website en een maatwerk website?

Wanneer je een nieuwe website wilt laten ontwikkelen, kom je voor een lastige keuze te staan. Wil je een template website of liever een maatwerk website laten bouwen? Het is in ieder geval erg belangrijk dat je website past bij jouw merk en dat je website gewoon goed werkt. Wij vertellen je graag het verschil tussen een template website en een maatwerk website, zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat is een template website?

Een template website wordt gemaakt met een standaard sjabloon. Een voorgebouwd sjabloon dat kant-en-klaar geleverd wordt. Het ontwerp en de standaard functionaliteiten van de website zijn grotendeels al bepaald en ook ontwikkeld. Wanneer je kiest voor een template website hoef je de website enkel nog maar aan te passen aan je huisstijl en te vullen met content.

Voordelen van een template website

 • Een template website kan relatief snel worden opgebouwd en dus ook redelijk snel online staan.
 • Omdat het aanbod aan templates groot is, is er vast wel een ontwerp beschikbaar dat past bij jouw onderneming.
 • Je kunt een template website beperkt personaliseren, maar het is wel mogelijk.
 • Aangezien templates aan meerdere personen worden verkocht, worden de kosten voor ontwikkeling verspreid. Dit betekent een aantrekkelijke prijs.
 • Heb je voldoende aan de standaard functionaliteiten die horen bij een template website? Dan is een template website prima.

Nadelen van een template website

 • Een template website is qua opmaak en structuur beperkt aan te passen.
 • Vaak betekent een template website ook dat je geen unieke website hebt qua uitstraling.
 • Heel wat templates zien er mooi uit, maar slaan de plank volledig mis als het gaat over de user experience. Denk aan een slecht werkende zoekfunctie en een teveel aan effecten.
 • Uitbreiden is bij een template slechts beperkt mogelijk.
 • Vaak bevatten template websites overbodige plug-ins. Plug-ins die je website bijvoorbeeld minder snel maken.

Wat is een maatwerk website?

Een maatwerk website is iets compleet anders dan een template website. Maatwerk betekent namelijk dat jouw hele website van A tot Z door een designer wordt ontworpen en door een developer wordt gebouwd. Een maatwerk website wordt gebaseerd op jouw wensen. Heb je specifieke eisen op het gebied van functionaliteiten of moeten er bepaalde systemen gekoppeld worden? Dan is een maatwerk website een aanrader.

Voordelen van een maatwerk website

 • Een maatwerk website is uniek, omdat een webdesigner een website ontwerp op maat ontwerpt. Een ontwerp dat perfect past bij jouw bedrijf, jouw doelgroep en jouw doel. Je hebt dus veel meer invloed op het ontwerpproces.
 • Je hebt uitsluitend opties en plug-ins op je website die echt nodig zijn. Hierdoor is je website gemakkelijker te beheren. Hierdoor is de laadtijd van jouw website ook meteen een stuk sneller.
 • De support bij een maatwerk website is goed. Dus gaat er iets fout bij een update of aanpassing? Dan kun je altijd bij de bouwer van je website terecht.
 • Een maatwerk website is toekomstgericht. Het is dus altijd een website waar je op voort kunt borduren, op verder kunt bouwen. Er zijn geen of weinig technische beperkingen.
 • Doordat de structuur en het ontwerp op basis van jouw doelstellingen zijn gemaakt, worden de bezoekers beter gestuurd naar de gewenste acties. Een stuk conversiegerichter dus.

Nadelen van een maatwerk website

 • De kostprijs van een maatwerk website ligt wel een stuk hoger dan die van een template website.
 • Een website op maat laten maken kost meer tijd dan het invullen van een kant-en-klare template.

Wat is een maatwerk website bij Vizien?

Wanneer je kiest voor een maatwerk website van Vizien, kies je voor een website die én uniek is én die search marketing geoptimaliseerd is. Na livegang krijg jij als klant van ons altijd een eigen inlog. Op deze manier kan jij zelf je website beheren, zelf aanpassen en zelf toevoegen waar nodig. Met ons als back-up op de achtergrond. Het is en blijft dus jouw eigen website.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerk website van Vizien? Neem dan contact met ons op.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?