Wat is hosting precies?

Een goede, stabiele hosting is essentieel voor je website. Je website is namelijk een groot deel van je online zichtbaarheid en kun je zien als jouw visitekaartje. Een trage website die niet goed reageert geeft geen goede eerste indruk, waardoor de kans groot is dat de bezoeker van je website op zoek gaat naar een alternatief. Dit wil je natuurlijk niet, want een bezoeker is een potentiële klant. Ook houdt Google niet van trage websites, waardoor het gevolgen heeft voor jouw ranking.

Maar wat is webhosting precies?

Op de vraag wat hosting of webhosting precies is, is het antwoord vrij eenvoudig. Webhosting is het huren van een stukje opslag op een server. Op deze server worden alle bestanden geplaatst en bewaard die je nodig hebt om een website te maken en om deze te verbinden met het internet. Het woord ‘hosting’ is dan ook afgeleid van het Engelse woord ‘host’, wat ‘gastheer’ betekent. De betekenis van hosting is dus letterlijk het verlenen/verhuren van een stukje ruimte om een website te kunnen verbinden aan het internet.

Waar moet ik op letten bij webhosting?

Om erachter te komen wat voor jou belangrijk is wanneer het gaat om webhosting, is het verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat wil ik bereiken met mijn website? Wil ik bezoekers voornamelijk informeren of wil ik een webshop aan mijn website koppelen?
 • Welke service of ondersteuning heb ik nodig? Ben ik zelf een beetje technisch aangelegd of heb ik geen flauw idee? Wanneer je niet zelf in staat bent om bijvoorbeeld kleine aanpassingen te doen, is het verstandig om te kiezen voor een webhosting-partij die goed bereikbaar is en je snel kan helpen wanneer er iets aan de hand is.

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat jij belangrijk vindt voor jouw website, is het verstandig om te kijken naar een aantal factoren die belangrijk zijn voor webhosting. Denk hierbij aan:

 • Een snelle laadsnelheid

Zoals je al weet is een goede laadsnelheid erg belangrijk. Het is niet alleen het visitekaartje van jouw bedrijf, ook Google geeft de voorkeur aan een snelle pagina. Google geeft namelijk prioriteit aan pagina’s die sneller laden, omdat deze de beste ervaring bieden aan de gebruikers. Een website met een snelle laadsnelheid komt daarom vaak sneller en hoger op de eerste pagina van Google te staan.

 • Hoeveel dataverkeer is er mogelijk?

Iedere keer wanneer je een nieuwe bezoeker hebt, wordt er data gedownload zodat jouw bezoeker de website goed te zien krijgt. Dit wordt dataverkeer genoemd. Vaak komt dataverkeer in een databundel. Is deze bundel op? Dan kan het zijn dat jouw website niet meer zichtbaar is voor bezoekers. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende dataverkeer beschikbaar te hebben.

 • De beschikbare opslagruimte
  Bij het stukje server wat je huurt voor jouw website, hoort ook een opslagruimte voor alle bestanden die bij jouw website horen. Hoe groot deze opslagruimte moet zijn, hangt volledig af van het doel van jouw website. Bevat jouw website veel afbeeldingen? Dan is het verstandig om voor ruim voldoende opslagruimte te zorgen. Een website met veel afbeeldingen verbruikt namelijk al snel meer opslagruimte dan een website met weinig afbeeldingen.
 • De klantenservice
  Wanneer je een website gaat hosten, is de beschikbaarheid van een klantenservice belangrijk. Wanneer je website offline is of er zich een andere fout voordoet is het namelijk fijn om te weten dat je snel geholpen kunt worden.
 • De prijs
  Hoewel de prijs van webhosting niet leidend zou moeten zijn bij het maken van een keuze, is het wel een factor om over na te denken.

Er zijn dus een aantal factoren die invloed kunnen hebben bij het maken van een beslissing. Zie je door de bomen het bos niet meer of vind je het fijn om wat advies te krijgen voor je een keuze maakt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Michelle de Klerk, Projectmanager
Michelle de Klerk Projectmanager
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?