Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks nou eigenlijk? Backlinks zijn onlosmakelijk verbonden met de autoriteit van een website. Backlinks vormen een belangrijk onderdeel van linkbuilding en spelen een grote rol in de ranking van individuele pagina’s en van complete websites.

Wat is een backlink?

Een backlink is een link van een externe website naar jouw eigen website toe. Dus als iemand naar jouw website linkt, is er sprake van een backlink. Backlinks worden door zoekmachines als aanbevelingen gezien. Hoe meer aanbevelingen je krijgt van betrouwbare bronnen, hoe hoger het vertrouwen van de zoekmachines in jouw website en hoe hoger jouw website dus zal ranken.

Wanneer is een backlink goed?

De kenmerken van een goede backlink:

Domeinautoriteit

Backlinks die afkomstig zijn van sterke websites dragen meestal meer autoriteit over dan zwakkere. Hoe hoger de domeinautoriteit van een website, hoe waardevoller de backlink en hoe groter de kans dat je website goed zal scoren in de zoekresultaten.

Follow vs. Nofollow

Bij follow links wordt er een bepaalde waarde doorgegeven. Deze backlinks vergrote dus jouw autoriteit. Nofollow links worden door Google niet gevolgd. Om die reden geeft Google dus ook geen autoriteit door via deze links. Van nature is een backlink een follow link. Nofollow links worden manueel gewijzigd.

Ankertekst

Dit is de klikbare tekst waaraan een backlink verbonden is. Google bekijkt welke woorden worden gekozen om naar een specifieke website te linken. Het gebruik van bepaalde zoekwoorden kan je helpen om hier beter op gevonden te worden.

Relevantie

Relevantie is bij backlinks erg belangrijk. Waar je vroeger backlinks van de meest ‘vreemde’ websites kon krijgen, is dit tegenwoordig niet meer zo. Kwalitatieve backlinks komen van websites die actief zijn in een gelijksoortige sector.

Bezoekersaantal

Hoe meer bezoekers een website met een backlink heeft, hoe beter. De kans dat er dan effectief op een backlink geklikt wordt, is groot.

De positie van de link

De positie van de backlink op de pagina speelt ook een grote rol. Hoe centraler op de pagina, hoe beter. Met andere woorden, een backlink in het midden van een artikel is meer waard dan een backlink in de footer.

Meer informatie?

Nu je weet wat een backlink is, zie je hier wellicht het belang van in. Ben je benieuwd wat wij op het gebied van linkbuilding (en SEO) voor jouw website kunnen betekenen? Neem dan contact op met Vizien.


Koffietje?

Ben jij op zoek naar een zoekmachine marketingbureau dat wél waarmaakt wat ze zeggen? Dan ben jij onze klant. Zin om samen te werken? Wij maken graag kennis met jou en je bedrijf.

Neem contact op
Manon van den Beuken, Founder & Commercieel directeur
Manon van den Beuken Founder & Commercieel directeur
Geen bullshit, gewoon
goede search marketing?